Miksi talousvalmennusta?

Me tarvitsemme rahaa. Toistaiseksi tässä maailmassa on todella haastava elää ilman sitä. Raha siis koskettaa meitä kaikkia. Tämän vuoksi meidän tulee myös oppia käyttäytymään rahan kanssa, aivan samoin kuin meidän pitää oppia tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Raha-asiat eivät ole vaikeita ja kuka tahansa voi ne oppia. Talousvalmennus auttaa sinua hallitsemaan rahaa eikä toisinpäin. 

Suomessa on noin 400 000 maksuhäiriömerkinnän omaavaa henkilöä. Luku on hurja! Se on yli 7% koko väestöstämme. Maksuhäiriömerkinnät eivät tule yllättäen, vaan niissä moni asia kertautuu, jonka lopputuloksena merkintä lyödään henkilön rekisteriin. Toki yksilöillä on aina viime kädessä vastuu omasta tekemisestä, mutta tämän asian edessä lähtisin katsomaan yhteiskuntana peiliin. Miten me voimme tehdä kansalaisillemme näin, ettemme auta nuoria ymmärtämään rahaa, taloutta ja etenkin nuoren omaa taloutta.

 

Talousopetus on ollut pakollisena opetussuunnitelmassa vuodesta 2016 lähtien. Se on äärettömän hyvä asia. Kuitenkin edelleen tämä opetus on hyvin riippuvaista opettajien omasta kiinnostuksesta ja osaamisesta aiheen ympärillä. Se on toki ymmärrettävää, mutta samalla huolestuttavaa. Koulut ovat näin todella eriarvoisessa asemassa mitä tulee nuorten taloudellisten valmiuksien opettamisessa. Tähän haluan kantaa oman korteni kekoon ja auttaa suomalaisia, auttaa sinua, jotta saisit ymmärryksen mitä omassa taloudessasi tapahtuu. Haluan tuoda erilaisia näkemyksiä rahapuheeseen ja auttaa yksilöitä ymmärtämään omaa taustaansa ja sitä minkä takia ajattelemme ja toimimme rahan kanssa tänäpäivänä niin kuin toimimme.

Olen elävä esimerkki siitä, miten raha-asioiden opettelu ei vaadi kauppakorkeakoulun maisterin papereita. Näissä asioissa pärjää varsin hyvin peruslaskutoimituksilla. Kyse on vain siitä, haluatko? Haluatko oppia ne? Haluatko saavuttaa unelmasi? Haluatko elää oman näköistä unelmaelämää vai juosta rahanperässä mahdollistamassa muiden unelmia ja samalla sivuuttaen omiasi?

 

Rahahuolet heijastuvat monelle elämämme osa-alueelle. Kenties pähkäilet, miten rahasi riittävät seuraavaan palkkapäivään. Tämä saattaa aiheuttaa sinulle stressiä. Stressi puolestaan vaikuttaa negatiivisesti yöuneesi. Jos nukut huonosti, et ole skarpeimmillasi töissä tai koulussa. Mikäli olet töissä, jossa sinulta vaaditaan tuloksentekokykyä tai ongelmanratkaisutaitoja ja jos palkkasi vielä riippuu näistä taidoista, ei huonot yöunet helpota urakkaasi. Työpaikalle ei ilmestykään luova ja innokas visionääri vaan asiakkaat ja muun henkilöstön pelästyttävä zombi.

 

Jos tulos jää tekemättä ja työnantajallasi tulee huonommat ajat, on vaarana, että lomautus tai potkut kohdistuvat sinuun. Harvoin kun parhaimpia työntekijöitä irtisanotaan. Mikäli sitten työt lähtevät alta, joudut entistä enemmän miettimään mistä saisit rahaa elämiseen.

Tämä oli vain yksi esimerkki ja kohdistettu työelämääsi. Samankaltaisilla syy-seuraus-suhteilla rahahuolet vaikuttavat läheisiin ihmissuhteisiisi, terveyteesi sekä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi. Älä siis vähättele rahan vaikusta, vaan opi käyttämään sitä hyödyksesi ja käytä sitä luomaan sinulle oman näköistä unelmaelämääsi.

Minä, Henri Hujala, Budjettihiiri, en käytä koulutuksissani vaikeaa talousjargonia, koska miksi tehdä asioista niin äärettömän hankalia puhumalla kapulakieltä. Okei ymmärrän, että osalla ihmisistä on tarve päästä pönkittämään omaa itsetuntoaan ja niin sanottua paremmuttaan käyttämällä hienoja termejä, joita vain harvat (ja tuskin edes puhuja itsekään aina) ymmärtää. Haluan pitää asiat maanläheisinä ja sitä kautta auttaa sinuakin ymmärtämään eri asioiden merkityksiä.

Talousvalmennus, miten minä sen määritän, on ennen kaikkea sinun lähtökohtiesi tunnistamista ja tavoitteidesi asettamista sekä niiden saavuttamista. Kaikki muu voidaan johtaa näiden teemojen ympäriltä. Minulle tärkeintä on, että sinä, oman elämäsi supersankari, löydät uskon itseesi ja uskallat lähteä tavoittelemaan omia unelmiasi mitä ikinä ne olivatkaan. Olen sinun tukenasi.

Talousvalmennusta innostavasti, ihmisläheisesti ja nöyrästi.