Hujeee (1 of 1).jpg

minun

tarinani

LUKU 1

Hyvät ja terveet ihmissuhteet, liikunnallisuus, kunnioitus, periksiantamattomuus sekä terve keho ja mieli. Siinä minun, talousvalmentaja Henri Hujalan, arvomaailma kiteytettynä.

 

Olen varttunut maaseudulla viisihenkisessä perheessä ja erittäin ylpeä juuristani. Pienestä pitäen olen tottunut tekemään töitä. Jo silloin työn merkityksellisyys oli minulle tärkeää, pitihän pihanurmikko saada leikattua, että pääsee pelaamaan futista!

 

Liikunta on aina ollut vahvin aineeni koulussa ja varmasti juuri siksi, siitä onkin tullut erittäin merkittävä osa eläämäni. Opiskeluiden suuntautuminen liikunta-alalle olikin looginen jatkumo tälle intohimolle.

Aloin kuitenkin kiinnostumaan myös taloudesta ja sijoittamisesta yläasteikäisenä pappamme kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. Lukioaikana ja varsinkin sen loppuaikoina, seurasin paljon uutisia, etenkin talousaiheisia. Siinä samalla perehdyin sijoittamiseen hieman enemmän.

LUKU 2

Omaa taloudenhallintaa olen harjoittanut budjetoinnin muodossa 18.6.2014 lähtien. Siitä päivästä lähtien olen kirjannut pieneen vihkoseen kaiken rahanmenoni. 1.1.2018 lähtien lisäsin samaan vihkoseen myös kaikki tuloni. Näin olen tiennyt vuodesta 2018 alkaen aina kuukausittaisen tulokseni noin 0,5€ tarkkuudella. 

 

Jotkut pitivät ja pitävät edelleen minua pihinä miehenä. Sitä varmasti olenkin, riippuen toki katsojan perspektiivistä. Minun omalla rahapolullani olen oppinut ja kokenut sen, että rahan eteen täytyy tehdä jotain, sitä ei vain tule tyhjästä. Emme saaneet siskojeni kanssa viikko-/kuukausirahaa lapsena. Emme myöskään saaneet kaikkea mitä halusimme, vaan sen mitä oikeasti tarvitsimme. Tämä opetti todella paljon asioiden priorisoinnista, argumentointitaidoista sekä pitkäjänteisyydestä. Jos oli jokin asia minkä halusi, piti siihen itse säästää rahaa. Esim. pleikkari 3 pelikonsoli oli itselläni aikanaan se hankinta, jonka eteen tein töitä ja säästin.

 

Näiden rahapolkuni vaiheiden jälkeen tähän päivään tultaessa, ymmärrän miksi jotkut saattavat pitää minua nuukan miehen maineessa. Jotkut jopa luulevat etten nauti elämästäni, vaan kituuttelen vain. Rahapersoonia on kuitenkin erilaisia ja jokaisessa niissä on vahvuudet ja heikkoudet. Esimerkiksi itse en koe olevani pihi, ennemminkin olen tarkka. Usein tiedän mitä haluan ja mitä tarvitsen. Näiden erottaminen muuten on yllättävän haastavaa ja aiheuttaa merkittävän osan rahahuolista. Haluan itse perustella itselleni kulutuspäätöksiäni, onko nämä arvomaailmaani sopivia. Nautin elämästä täysimääräisesti ja saan tehdä asioita joista pidän. Varo siis leimaamasta ihmistä, jos et tiedä taustoja! Pätee kaikilla elämän osa-alueille.

LUKU 3

En voisi kuvitella juoksevani töihin rahan perässä. Taustalla täytyy olla jokin suurempi merkitys. Esimerkiksi suomalaisten mediaanikeskipalkka kuukaudessa vuonna 2019 oli noin 3140€. Voin hyvällä omalla tunnolla sanoa, etten ole kertaakaan elämäni aikana päässyt lähellekkään tuota summaa palkkatöissä. Myös liikunta-alaa vähäänkään tuntevat, tietävät sen, että sillä alalla ei palkoilla juhlita (toki poikkeuksia mahtuu aina). Joten se miksi itsekin hain alalle, oli aito halu ja kiinnostus, ei raha.

 

Tällaiseen ajattelutapaan haluan myös kannustaa varsinkin nuoria, jotka miettivät jatko-opintojaan. Paljon puhutaan, että kouluttautuminen kannattaa, olen siitä täysin samaa mieltä! Vieroksun kuitenkin ajatusta, että ihminen määritellään jonkin tutkinnon pohjalta. Esimerkiksi kovassa suosiossa olevat pyhän kolminaisuuden alat: lääkis, kauppis ja oikis, ovat mediaseksikkäitä koulutusohjelmia. En siis sano, että nämä olisivat huonoja aloja, päinvastoin, ilman kyseisen alan ammattilaisia maailma ei toimisi! Mutta se, että niitä rummutetaan ja hehkutetaan, asettaa se muut koulutusohjelmat alempiarvoiseen asemaan. 

Tässä kohtaa kun nuori, hädin tuskin aikuinen, miettii mitä sitä elämässään haluaisi tehdä ja opiskella, on esillä "vain" näitä cooleja koulutusohjelmia, joista tulee todellisia moniosaajia. Nuori siis saattaa hakeutua tällaiselle alalle vain koska se on siistiä, ei siksi että hän oikeasti sitä haluaisi.

 

Tämän vuoksi olen itse todella vahvasti itseopiskelun (=self education) kannattaja. Se mitä itse opiskelet vapaa-ajallasi kertoo enemmän siitä mitä oikeasti haluat, kuin se mitä näennäisesti opiskelet koska se on muiden mielestä siistiä! 

LUKU 4

Noniin takaisin aiheeseen! Arvostan ja ihailen ihmisiä, jotka tekevät asioita vaikka pelottaa ja jotka jahtaavat omia unelmiaan, aidosti.

2019 syksyllä tapahtui paljon asioita! Uusi rooli Båltseissa, Suomen suurimman kuplafutisyrityksen johdossa, aiheutti sen, että oli todella paljon uutta opittavaa. Työpäivät olivat ajoittain hektisiä, myös sen johdosta, että oman itseni johtaminen ei ollut sillä tasolla, millä olisin toivonut sen olevan. 

Selailin myös ajoittain myytäviä asuntoja Turussa. Olin aina haaveillut ylimmästä kerroksesta ja hyvillä näkymillä varustetusta valoisasta asunnosta. Törmäsin sellaiseen sattumalta lehti-ilmoituksessa! En ollut edes jutellut pankin kanssa laina-asioista, mutta soitin samantien kiinteistönvälittäjälle, että haluan tulla katsomaan. Asiat etenivät lopulta todella nopeasti, jälkikäteen mietittynä jopa liiankin nopeasti, eikä kaikkia näkökulmia tullut huomioitua. Seuraavana päivänä ensimmäisestä katselukerrastani tein kirjallisen ostotarjouksen asunnosta. Ehtona oli, että pankki myöntää minulle lainan. Näin alkoi pankkien lainavertailu.

Kävin läpi todella monta pankkia ja heidän tarjouksiaan. Asiat etenivät nopeasti ja kauppakirjan allekirjoitus oli 14.10.2019. Siitä lähtien olen ollut asunnonomistaja. Asunto oli vanha, alkuperäisessä kunnossaan oleva kaksio, joten työnsarkaa riitti. Näin kuitenkin heti, että saan tehtyä tästä unelmien asunnon! Vanhan asuntomme vuokrasopimus päättyi marraskuun lopussa, joten deadline oli tiukka. 1,5 kuukaudessa pitäisi saada pommikunnossa oleva asunto unelmakodiksi. 

Alkoi todella intensiivinen jakso elämässäni! Opettelin nettiartikkeleiden ja Youtube-videoiden avulla asunnon remontoimiseen liittyviä työvaiheita. Olen tykännyt aina remontoimisesta, joten oli itsestäänselvää, että haluan tehdä sen itse, vaikka sen toki olisi voinut teetättää ulkopuolisellakin. Budjetti toki olisi ollut huomattavasti korkeampi silloin. 

Heräsin aamulla aikaisin ja menin remontoimaan asuntoa. Palasin kotiin alkuillasta, jolloin aloitin tekemään vielä Båltsit töitä useita tunteja. Tätä jatkui kuukauden. Fiilikseni ei ollut hirveän huipussaan. En ollut harrastanut liikuntaa moneen viikkoon. Keho ja mieli huusi toisaalta liikettä ja toisaalta taukoa. Siihen vielä päälle haasteet arkielämässä ja mummun kuolema. Tunsin ajavani itseni loppuun.

Marraskuu vaihtui joulukuuksi, asunto oli valmis ja pääsimme muuttamaan. Iso kiitos Laurille, joka auttoi rempassa. En olisi saanut yksin kaikkea valmiiksi siinä ajassa. Muutto oli helpotus, tiesin, että nyt tilanne rauhoittuu ja saan elämästä paremmin taas kiinni. Noh ei se ihan niinkään mennyt, ainakaan heti!

LUKU 5

 

Vuosi 2020 oli itselleni todella herättelevä ja opettavainen vuosi! Vuoteen mahtui muun muassa parisuhteen päättyminen alkuvuodesta, koronakriisi, yrityskauppa ja töiden menetys. Varsinkin eron jälkeen aloin todella pohtia kuka mä oon, mistä mä oon tullut ja mitä mä haluun elämässäni saavuttaa ja tehdä. Arvoni, jotka luettelin ihan aluksi, muodostuikin maaliskuussa Espanjan matkan jälkeen koronakaranteenissa ollessani. Olin 14vrk yksin kotona, lähes neljän seinän sisällä, joten oli aikaa pohtia näitä isoja kysymyksiä.

 

Siihen päälle, kun iskettiin vielä korona ja pyöritin Båltseja, johon rajoitukset iski todella kovaa, niin AVOT, mikä kokonaisuus siitä saatiin aikaseksi... :D Piti alkaa miettiä myös työntekijöideni hyvinvointia ja tulevaisuutta, Båltsien tulevaisuutta, kun oltiin jouduttu vielä automurronkin kohteeksi, omaa työtilannetta, omaa henkilökohtaista elämää ja sitten vielä ihan normi arkeakin poikkeusoloissa. 

Huhti-toukokuussa, kun normi töitä ei juuri ollut, piti alkaa kehittelemään jotain muuta. En ollut aiemmin mikään hirveä lukutoukka, mutta viime keväänä musta paljastu vähän sellasta. Aloin lukemaan paljon kirjoja ja kuluttamaan sisältöä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, tunteista, taloudesta, sijoittamisesta ja rahakäyttäytymisestä. Näitä aihepiirejä tutkiessani huomasin, että ne kytkeytyy todella paljon toisiinsa eikä oo poissulkevia keskenään. Aloin ymmärtämään omaa taustaani ja käyttätymistäni paljon enemmän ja sitä kautta myös ymmärtämään muita paremmin. Ennen kaikkea tunnistin omia virheitä, joita olin tehnyt ja aloin tiedostamaan mistä ne johtuivat. 

LUKU 6

Noh sitten syksyllä 2020, tarkemmin sanottuna perjantaina 9.10 otettiin puhelu Kevinin kanssa, kuka on/oli Båltsien omistaja ja mietittiin mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Muistan sen päivän tosi hyvin. Olin Redin yhdessä sushibuffassa (ne tuli tutuksi syksyllä!) syömässä töiden välissä. Ajattelin, että puhelu kestää max. puoltuntia ja vaihdetaan kuulumisia.

 

Ollaan Kevinin kanssa todella hyviä ystäviä, joten voitiin puhua kaikesta täysin avoimesti. Mä kerroin miten oma fiilis ja motivaatiokin oli hiukan jo laskenut eikä samanlaista kehittämisintoa Båltsien suhteen enää ollut, mistä aiemmin sain todella paljon kiitosta. Kevin oli itse myös samoilla linjoilla. Hän asuu Espanjassa Sarahn kanssa, joka on myös mun todella hyvä ystävä. He elää siellä omaa elämäänsä ja unelmaansa eikä resurssit yksinkertaisesti enää riitä joka paikkaan täällä Suomessa, mikä on täysin ymmärrettävää!

Tultiin siihen johtopäätökseen, että lopetetaan Båltsien toiminta 31.12.2020 meidän osaltamme. Kumpikaan meistä ei halunnut sitä ääneen sanoa, kun vasta puhelun loppuvaiheilla. Aihe oli niin rankka ja vaikea meille molemmille. Kevin, joka perustanut koko Båltsit ja oli käytännössä koko sen kasvot ja sitten mä, joka olin tullut raakileena keväällä 2016 Båltseihin töihin opiskelujen ohessa keikkatyöntekjäksi ja jonka polku oli lopulta vienyt koko yrityksen johtoon viimeiseksi pariksi vuodeksi. Meidän aikamme oli tulossa päätökseen.

 

Päätettiin, että me halutaan lopettaa huipulla ja tyylikkäästi. Tähän tavoitteeseen päästäksemme meijän tulisi saada myytyä koko liiketoiminta seuraaville toimijoille. Toinen vaihtoehto olisi ollut kuihtua kasaan ja myydä kaikki yksitellen. Asetettiin tavoite, että lopullinen ostaja on selvillä 30.10 mennessä, jos ei ole, niin lähdemme valmistelemaan hidasta ja työlästä irtaantumista eli kaluston yksitellen myymistä. Kartoitimme ostajia ja voitte kuvitella, että tällaisella aikataululla koronavuonna niitä ei ihan jonoksi asti ole!

LUKU 7

Marraskuun loppu läheni eikä vieläkään ollut varmoja ostajia. Muutamien kanssa kävimme todella pitkiä neuvotteluja, mutta konkreettista päätöstä ei vielä tullut. Usko alkoi hieman jo mennä, että mahtaakohan tästä tulla mitään. Graindattiin Kevinin kanssa pitkiä päiviä ja öitä, jotta saadaan kauppa maaliin. 

 

Lopulta 23.12.2020 nimet oli paperissa ja uudet omistajat Båltseille selvillä. Fiilis oli outo. Olin perheeni tykönä joulun vietossa ja ripustin jouluverhoja, kun tämä päätös tuli. Muistan, että tulin tikkaat alas, äiti ja isä halasi minua, olin sanaton. Tämän jälkeen hain lasin viskiä ja menin joulukuusen viereen nojatuolille istumaan. Aloin kokoamaan ajatuksiani. Tunteet olivat pinnassa. Helpotus, tyhjyys ja onnellisuus vuorottelivat. Yksi merkittävä aikakausi oli tullut päätökseensä. Vaikka en itse omistanut Båltseista yhtään osuutta, oli siitä ja meidän porukasta tullut minulle iso osa elämääni ja samalla identiteettiäni. Monet kutsuivat minua kuplafutis-Hujuksi.

LUKU 8

Lokakuussa, kun olimme tehneet päätöksen Båltsien myymisestä, samalla realisoitui se, että minusta tulee ensi kertaa elämässäni työtön! Silloin alkoi pohdinta siitä mitä haluan tehdä jatkossa. Aiemmin oli ollut tuttu työpaikka, josta tulee varmoja tuloja, mutta nyt se lähtee pois alta. Kävin sisälläni melkoista vuoristorataa. Minulle oli kertynyt 1,5kk lomapäiviä, joita en ollut ehtinyt pitämään Båltsit työn ohessa. Päätin siis ihan aluksi, että tammikuusta alkaen pidän lomaa enkä stressaa tulevaa. Olin jo kerran ollut lähellä loppuunpalamista syksyllä 2019 enkä halunnut päätyä samanlaiseen tilanteeseen enää!

Olin päättänyt jo syksyllä, että haluan perustaa yrityksen, jotta voin hyödyntää omaa osaamistani, jota on kertynyt monelta alalta. En vielä tiennyt alanko päätoimiseksi yrittäjäksi vai teenkö sitä sivutoimisena. Samalla siis katselin avoimia työpaikkoja. Mikään avoin työpaikka ei oikein kolahtanut minulle, paitsi yksi. Tammikuussa 2021 yksi pankki haki uutta pankkialan ammattilaista vahvistukseksi. Ilmoitus vaikutti mielenkiintoiselta ja oma kiinnostukseni talouteen, sijoittamiseen ja taloudenhallintaan vielä vahvisti sitä, että tuo voisi olla kiva kokemus. 

Ilmoituksessa todettiin suoraan, että he toivovat kaupallisen alan koulutusta ja pankkialan työkokemusta tai tuntemusta. Oma koulutukseni liikunnanohjaajaksi ei siis suoranaisesti osunut tähän kategoriaan. Päätin kuitenkin laittaa hakemuksen ja nostaa esille itseopiskeluni tältä alalta. Odotukseni eivät olleet hirveän korkeat. En ole vahvimmillani tuomaan omaa osaamistani esille kirjoitetussa sisällössä, vaan enemmänkin kasvotusten tapahtuvassa keskustelussa.

 

Olin kuntosalilla treenamassa, kun puhelimeni soi. Pankin toimitusjohtaja soitti ja kysyi pääsisinkö haastatteluun. Olin todella yllättynyt ja otettu! Tietysti suostuin ja menin avoimin mielin haastatteluun 2.2.2021. Siellä odotti pankinjohtaja sekä toimitusjohtaja kovat kaulassa, niin kuin pankkimaailmassa kuuluukin. Menin nöyrästi, mutta itsevarmasti paikalle. Haastattelun lopussa he sanoivat, että hakemuksia tuli useita kymmeniä ja että he haastattelevat vielä yhden minun jälkeeni, jonka jälkeen he tekevät päätöksen. He ilmoittaisivat ensi viikolla kävi miten kävi.

Ensi viikko tuli ja pankin toimari soitti. He eivät osanneet tehdä päätöstä. He halusivat järjestää toisen haastattelukierroksen neljälle jatkoonpääsijälle ja minä olin yksi heistä. Tämä oli todella suuri yllätys minulle, varsinkin kun minulla ei ole alan koulutusta, vaan kaikki osaamiseni perustuu itseopiskeluun. Menin haastatteluun ja tällä kertaa sen suorittivat pankin muut työntekijät. Lopputuloksen voitkin varmaan arvata, eli en saanut paikkaa, mutta sain sitäkin enemmän itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihini, kun olin päässyt näinkin pitkälle.

LUKU 9

Pankin työhaastattelu oli yksi merkittävimmistä tapahtumista, joka vaikutti siihen päätökseen, että ryhdyin lopulta täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Usko omaan osaamiseen ja tekemiseen rohkaisee siinä määrin, että en pelkää putoavani korkealta, vaikka yritykseni kaatuisi. Luotan siihen, että Suomen hyvinvointivaltion turvaverkko ottaa kiinni ennen kuin kolahtaa. Mutta ennen kaikkea luotan siihen, että uskon löytäväni aina töitä, jos haluan. En sano, että ne työt olisivat unelmaduunejani, mutta jos sellainen tilanne tulisi, että töitä pitäisi löytää, niin uskon siihen, että minä myös löydän sen ja olisin valmis tekemään sitä sen aikaa, kun saan taas perustukset kuntoon.

 

Joidenkin mielestä tämä saattaa kuulostaa ylimieliseltä ja saa kuulostaakin, jokaisella meistä on oikeus omaan mielipiteeseensä. Itse koen sen kuitenkin terveenä itsevarmuutena, joka on muodostunut niistä hetkistä, kun mikään ei ollut varmaa, mutta silti niistä on tultu voittajana läpi!

LUKU 10

Budjettihiiri talousvalmennusyritykseni näki päivänvalon 15.2.2021! Talousvalmennus, miten minä sen määritän, on ennen kaikkea yksilöiden valmennusta ja heidän omien unelmiensa ja tavoitteidensa saavuttamiseen auttamista. Talousvalmennus on paljon muutakin, kuin vain rahasta puhumista, vaikka se isona osana siihen liittyykin. Ennen kaikkea talousvalmennus on omien taloudellisten lähtökohtien tiedostamista ja sitä tuntemusta, joka meille muodostuu päivittäin, kun käsittelemme rahaa. Tähän isosti vaikuttaa meidän jokaisen henkilökohtainen rahapolku, eli matka tähän päivään asti, jonka varrella meille on iskostettu tiettyjä ajatuksia ja toimintamalleja. Talousvalmennus on siis näiden tunnistamista ja muovaamista kohti parempaa huomista.

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu osana myös taloudellinen hyvinvointi, vaikka sitä ei usein siihen mielletäkään. Oma taloudellinen tilanne, kuitenkin aiheuttaa meissä joitain tuntemuksia. Nämä tunteet sitten ohjaavat käytöstämme tekojen muodossa. Jos siis raha aiheuttaa meille stressiä ja muita negatiivisa tuntemuksia, johtaa se myös suoraan koko olemuksemme muuttumiseen negatiivisemmaksi. Positiiviset ajatukset ruokkivat positiivisia tekoja. Pidän tämän aina mielessäni!

LUKU 11

Iso merkitys turvallisuuden tunteelleni, josta mainitsin luvussa 9, on myös oma kykyni taloudenhallintaan. Olen vuosien saatossa luonut puskurin, joka on äkillisiä tilanteita varten. Pyrin pitämään puskurissa noin 6kk menoja vastaavan summan, jotta minulle jää aikaa muuntautua ja pystyn jatkamaan normaalia elämää kaikissa tilanteissa. Tiedostan ja tunnen oman kulutustottumukseni, joten myös se luo turvaa. En siis näe, että elämäni muuttuisi aivan päälaelleen, jos vaikka voittaisin lotossa (mitä en siis ikinä pelaa), sillä tietyt rahataidot ja taloudenhallinta on jo iskostunut itseeni.

LOPUKSI

 

Toivon sinulle kaikkea hyvää! Tartu rohkeasti omiin unelmiisi ja tee pieniä askelia sitä kohti. Minuun voit olla yhteydessä milloin vain, niin katsotaan, jos osaisin auttaa sinua tilanteidesi kanssa :)

 

Parhain terveisin,

 

Henri "Huju" Hujala

a.k.a Budjettihiiri