pexels-min-an-1134190.jpg

Usein kysytyt kysymykset

Mitä on talousvalmennus?


Talousvalmennus. Onpas virallisen kuuloinen termi. Poistetaan heti sen taustalta kaikki mystiikka! Talousvalmennus on rahaan ja omaan talouteen keskittynyttä valmennusta. Talousvalmennus auttaa sinua rahaan sekä omaan talouteen liittyvissä haasteissa. Talousvalmennukseen liittyviä kokonaisuuksia ovat esimerkiksi budjetointi eli menojen ja tulojen arviointi, sijoittaminen, velka ja velkaantuminen, verot ja verosuunnittelu sekä asunto- ja opintolaina. Kuten huomaat lista on pitkä ja sitä voisi jatkaa lähes loputtomiin. Tämä johtuu siitä, että raha-asiat koskettavat meitä kaikkia, koska emme pysty elämään ilman rahaa. Tarvitsemme rahaa asumiseen, ruokaan, harrastuksiin, liikkumiseen, siis elämiseen. Minun, Henri Hujalan, Budjettihiiren, talousvalmennuksessa unohdetaan hienot tittelit, vakava puku päällä pönötys sekä vaikea “talousjargon”, jota helposti kuulee alan ammattilaisten keskinäisessä keskustelussa. Minulle tärkeää talousvalmennuksessa on, että uskallat kohdata omat raha-asiasi rohkeasti. Opit huomaamaan, että “minähän osaan nämä, eivät nämä ollutkaan niin vaikeita mitä olin ajatellut!” Tämän fiiliksen jälkeen vain taivas on rajana mitä voit saavuuttaa! Painopiste on sinun haasteiden ratkomisessa ja unelmiesi saavuttamisessa, mitä ikinä ne sinulla ovatkaan. Haluan kannustaa ja rohkaista sinua lähtemään saavuttamaan unelmasi. Tällä matkalla minä toimin tukenasi ja voimme yhdessä ratkoa matkanvarrella tulevat haasteet. Ei tehdä niistäkään liian vaikeita, eihän?
Miksi talousvalmennusta ja mitä hyötyä siitä on?


Usein me ihmiset kyllä tiedämme mitä meidän tulisi tehdä. Kyse on enemmänkin omasta motivaatiostamme. Kuinka paljon oikeasti haluamme muutosta? Parhaimmillaan Budjettihiiren talousvalmennus boostaa sinua kohti omia unelmiasi pieni askel kerrallaan niin, että opitut asiat jäävät käytäntöön myös valmennuksen jälkeen. Haluan tehdä itsestäni sinulle turhan, joten valmennan sinua kaikella mahdollisella osaamisellani kohti tavoitteitasi. Valmennuksen jälkeen et välttämättä tarvitse enää ikinä apuani uudestaan. Mutta jos tarvitset, voi talousvalmennukseni olla pitkäkestoisempaa sparrailua ja tukemista eri elämäntilanteissa. Näin yleensä unelmien saavuttaminen myös helpottuu, kun teemme pieniä asioita pitkän ajan kuluessa.
Mihin haasteisiin Budjettihiiri Henri Hujalan talousvalmennus voi auttaa?


Minä osaan auttaa sinua etenkin, jos kaipaat apua johonkin seuraavista: -sijoittaminen ja sen aloittaminen -puskurin luominen (jos sinulla ei ole rahaa yllättäviä menoja varten) -lisätulojen hankkiminen (oma osaamisesi rahaksi) -eläkepäiviä varten varautuminen -yksityishenkilön verotus ja verosuunnittelu -suunnitelmallinen taloudenpito (budjetointi) -velkojen nopeampi takaisinmaksu (pikavippi, luottokortti, osamaksut) -unelmien saavuttaminen -sparraus ja tuki Kysy myös rohkeasti lisää, jos sinun huoltasi ei näkynyt yläpuolella olevassa listassa. Voi nimittäin olla, että minä osaan ohjata sinut oikean auttajan äärelle kontaktiverkostoni kautta.
Kenelle Budjettihiiri Henri Hujalan palvelut ovat ja kuinka pitkiä ne ovat kestoltaan?


Peruskouluille etenkin 8-9-luokkalaisille ja toiselle asteelle. Yleensä pidän 45 minuutin oppitunnin aiheesta: Oma talous tutuksi. Lisäksi tarjoan myös oman talouden työpajoja esimerkiksi moniammatillisten oppimiskokonaisuuksien jaksoille. Työpajojeni teemat liittyvät sijoittamiseen, verotukseen, budjetointiin. Korkeakouluille suunnatut luentoni ovat kestoltaan noin 60 minuuttia. Tämä soveltuu etenkin uusille opiskelijoille alasta riippumatta sekä vanhemmille vuosikursseille sellaisilla aloilla, joilla ei käsitellä rahaa ja omaa taloutta muuten opinnoissa. Työyhteisöille suunnattu koulutukseni on kestoltaan 60 minuuttia. Koulutus sopii erinomaisesti osana työhyvinvointia TYHY-päivien yhteyteen tai erillisenä koulutuksena esimerkiksi aamupalaverin tilalle. Puhujakeikkani suuntautuvat eri tapahtumiin ( Turun Talouspäivät 2021) sekä harrastus-, yritys- ja juhlatilaisuuksiin. Kestoiltaan ne vaihtelevat 10-60 minuutin välillä. Suosittuja aiheitani ovat eritoten oma tarinani maatilalta maanläheiseksi talouspuhujaksi, unelmaelämää Suomen muotoisen taivaan alla sekä sijoittamisen aloittaminen. Yksilö- ja pienryhmävalmennusta Budettihiiren budjettiriihen avulla on mahdollista saada yhden, neljän tai 10 kerran paketteina. Kestoiltaan yksi valmennustuokio on 60 minuuttia.
Kenelle Budjettihiiri Henri Hujalan palvelut EIVÄT ole?


En lupaa, että pystyn tuomaan lisäarvoa kauppakorkeakoulun opiskelijoille, he eivät jaksa kuunnella minua. Työyhteisöt, jotka koostuvat korkeasti koulutetuista taloustieteilijöistä, psykologeista ja ekonomeista voivat unohtaa minun koulutukseni. En valitettavasti ole teitä varten, ainakaan koulutusmielessä. Puhujaksi eri tilaisuuksiinne voisin kuitenkin sopia.
Missä Budjettihiiri Henri Hujalan palveluista voi nauttia?


Toimin valtakunnallisesti koko Suomen alueella. Kotikoloni sijaitsee Turussa, josta teen vierailuja ympäri Suomea. Varsinais-Suomen ulkopuolelle suunnattuihin palveluihini lisätään matkakustannukset. Koulutan ja valmennan myös etänä Teamsin välityksellä.
Miten koulutukseni eroaa muista taloushöpötyksistä?


Tällaista energiaa et ole ennen nähnyt raha-asioista puhuttaessa! Tutustu esimerkiksi 30 vuotta alalla olleen asiakkaani palautteeseen, joka ei aiemmin ole törmännyt mihinkään vastaavaan. Panostan esiintymiseeni pelkän power pointin lukemisen sijaan. Uskon tarinallistamiseen ja innostamiseen. Vaikeat ja tylsät aiheet saadaan kiinnostavaksi pelkästään esiintyjän energisyyden sekä karisman avulla.
Miten homma etenee, jos päätän valita Budjettihiiren palvelun?


Perus- ja korkeakoulut: Ota yhteyttä minuun sähköpostilla, yhteydenottolomakkeen kautta tai soittamalla. Sovitaan tarkempi aikataulu ja kuinka monta luentoa haluaisit. Luentopäivänä saavun hyvissä ajoin paikalle valmistelemaan, yleensä noin 30 minuuttia ennen. Pidän energisen innostavan esityksen. Poistun vähin äänin, jonka jälkeen voitte jatkaa päiväänne normaalisti. Laskun lähetän joko verkko- tai sähköpostilla haluamaanne osoitteeseen. Työyhteisöt: Ota yhteyttä minuun sähköpostilla, yhteydenottolomakkeen kautta tai soittamalla. Sovitaan tarkempi aikataulu ja se miten haluaisitte koulutuksen pitää (läsnä/etänä). Onko koulutus mahdollista järjestää teidän työpaikallanne vai haluaisitko minun varaavan erillisen tilan? Minulla on laaja kontaktiverkosto Turun ja pk-seudun alueelta eri kokoustiloihin. Tilavuokra lisätään hintaan. Koulutuspäivänä saavun hyvissä ajoin paikalle valmistelemaan, yleensä noin 30 minuuttia ennen. Pidän energisen innostavan esityksen. Poistun vähin äänin, jonka jälkeen voitte jatkaa päiväänne normaalisti. Laskun lähetän joko verkko- tai sähköpostilla haluamaanne osoitteeseen. Puhujakeikat: Ota yhteyttä minuun sähköpostilla, yhteydenottolomakkeen kautta tai soittamalla. Kerro millaisesta tapahtumasta on kyse, kuinka pitkä puheenvuoroni olisi ja millaista aihetta olit miettinyt. Näiden pohjalta osaan kertoa sinulle hinnan. Tapahtumapäivänä saavun paikalle aina hyvissä ajoin puhujaohjeistuksienne mukaisesti. Pidän motivoivan ja energisen puheenvuoroni, jonka jälkeen tapahtuma jatkuu normaalisti aikataulujenne mukaan. Laskun lähetän joko verkko- tai sähköpostilla haluamaanne osoitteeseen. Yksilö- ja pienryhmävalmennukset: Ota yhteyttä minuun sähköpostilla, yhteydenottolomakkeen kautta tai soittamalla. Kerro mihin huoleen kaipaat apuani, haluatko valmennuksen etänä vai kasvotusten (vain Turussa) sekä milloin toivoisit valmennuksen alkavan. Autan sinua sopivan valmennuspaketin valitsemisessa ja kerron miten valmennussuhteemme etenee. Lähetän laskun sinulle sähköpostilla 1-2 viikkoa ennen ensimmäistä tapaamistamme. Valmennuksen lopussa pohditaan yhdessä, miten jatkossa edetään, haluaisitko lisää valmennuskertoja vai riittikö tämä.
Millä voin maksaa Budjettihiiren palveluita?


Lähetän laskut noin 1-2 viikkoa ennen h-hetkeä sähköpostilla tai verkkolaskulla.
Miksi valitsisimme sinut, kun voimme saada ilmaisia talousluentoja pankeiltakin?


Totta! Heiltä saa ilmaisia luentoja ja ehdottomasti käyttäisin myös nämä hyväkseni, jos olisin sinä! Heillä on lisäksi varmasti ainakin osittain enemmän tietotaitoa kuin minulla, ovathan he kouluttautuneet alalle. En lähde kilpailemaan heidän kanssaan siitä. Minä keskityn omaan vahvuuteeni. Esiintymiseen. Olen esiintynyt ja puhunut yli 23 000 ihmisen edessä. Osaan lukea yleisöä ja puhua juuri heitä koskettavasti. Saan yleisöni keskittymään joskus jopa vaikeaan ja tylsäänkin aiheeseen pelkän energiani avulla. Useat kymmenet opettajat ovat jopa sanoneet minulle, että oppilaat eivät ole kertaakaan koko koulupolkunsa aikana olleet niin keskittyneitä mitä minun esitykseni aikana. Liekö sattumaa? En usko. Toivon vain, että voisin saada sinulta mahdollisuuden ja edes soittaisit minulle. Lupaan, että jo pelkkä soitto voi saada sinut ihmettelemään "miksi en aiemmin ole ollut yhteydessä Henriin?"
Koulullamme ei ole varaa maksaa sinulle, tulisitko ilmaiseksi puhumaan?


Usko tai älä, tiedän todella hyvin miten haastava tilanne kouluilla on rahoituksen suhteen! Olen jutellut aiheesta kymmenien rehtorien kanssa. Äärimmäisissä tapauksissa olen kuullut, että jopa kynistä joudutaan pitämään kirjaa. Tällöin ymmärrän hyvin, että ulkopuolinen maksullinen puhuja ei ole ensimmäisenä hankintalistalla. Onneksi tähänkin on 3 ratkaisua. 1. Koulujen vanhempainyhdistykset ovat olleet aktiivisia rahoittajia näiden luentojen osalta. Asia kannattaakin esittää heille. En usko ja kokemuksestakin tiedän, että 100% vanhemmista eivät panisi pahakseen, jos heidän lapsensa oppisivat fiksuiksi rahankäyttäjiksi ja välttyisivät rahakärsimykseltä, joita huonot taloudelliset valmiudet aiheuttavat. 2. Jos koulullanne on varattu rahoja opettajien koulutukseen, toimii tämä luento todella hyvänä tilaisuutena. Opettajan ei tarvitse poistua koulusta ja hän voi suorittaa koulutuksen työpäivän aikana, mutta kuitenkin hyppytunnillaan. Näin saadaan koko työpäivä hyötykäyttöön. Kaikki kynnelle kykenevät opettajat voisivat siis osallistua oppitunnille ja saada valtavasti uusia näkökulmia opetukseensa. 3. Tämä kannattaa nähdä investointina. Investointina juuri sinun ja teidän oppilaisiinne. Miten haluat, että oppilaat muistavat sinut, kun lähtevät koulusta? "Paras ope ja reksi ikinä, joka opetti mulle ihan äärettömän paljon elämästä, unelmien saavuttamisesta ja raha-asioista. Voin elää nyt just niin ku mä haluun, kiitos!" VAI "Mulla ei mee nyt hirveen hyvin. Rahahuolet on heijastunut monelle mun elämän osa-alueelle ja tuntuu etten selvii niistä. En löydä enää mistään iloa mun elämään ja tuntuu ku millään ei olis merkitystä. Mä voisin nyt paljon paremmin, jos mulla ois rahaa, mut mulle ei jäänyt mitään käteen koulun taloustunneista. Oisin kaivannut innostusta ja motivointia niiden tärkeiden aiheiden ympärille." Olen varma, että sinä ymmärrät rahasta. Et muuten lukisi tätä. Tiedät siis varsin hyvin, että kun rahaa kuluttaa, se on heti pois jostain muusta. Kuitenkin vasta ajan saatossa se mihin rahamme alunperin käytimme, määrittää sen oliko se hyvä vai huono päätös. Tuottiko raha jotain hyvää vai oliko se pelkkä kulutus siinä hetkessä ilman sen suurempaa lisäarvoa? Mieti siis vielä kerran: onko tämä nyt se asia mistä haluat varmasti säästää?
Voiko Budjettihiiren valmennuksia ostaa lahjaksi?


Kyllä voi! Voit ilahduttaa tuttavaasi ostamalla hänelle lahjakortin verkkokaupastani. Pääset verkkokauppaan myös "henkilökohtainenvalmennus" välilehdeltäni ja kun klikkaat "osta valmennus" nappulaa. Lahjakortin oston jälkeen saat vahvistuksen sähköpostiisi, josta voit ladata lahjakortin ja lähettää sen lahjan saajalle. Toinen vaihtoehto on, että otat minuun yhteyttä sähköpostilla, yhteydenottolomakkeen kautta tai soittamalla. Ilmoita siinä kenelle lahjakortti menee, saajan puhelinnumero sekä sähköpostiosoite. Lisäksi ilmoita oma puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Toimitan laskun sähköpostilla sinulle. Tämän jälkeen lähetän lahjakortin sinulle, jotta voit antaa sen tuttavallesi.