Yläkoulut &
toinen aste

Yläkouluikäisille sekä toisella asteella opiskeleville suunnattu talousoppitunti, jossa keskitytään etenkin nuoren omaan taustaan ja suhtautumiseensa rahaan.

High School Students

Tämä on yläkouluille, lukioille ja ammattioppilaitoksille suunnattu luento.

 

Jokainen meistä tarvitsee rahaa elämiseen ja ilman sitä emme pärjäisi. Näin ollen raha koskettaa meitä kaikkia, halusimme tai emme. Jos ajattelemme, että raha-asiat eivät koske minua, olemme ottaneet ensimmäisen askeleen kohti rahahuolia. Tämä näkyy muun muassa siinä, että Suomessa on noin 400 000 maksuhäiriömerkinnän omaavaa henkilöä.

 

Järkevällä ja tiedostetulla rahakäyttäytymisellä nuori voi välttää ajautumasta ongelmiin, jotka vaikuttavat paljon muuhunkin, kuin vain omaan talouteen. Tähän pyrkii myös Suomen Pankki ja oikeusministeriö muun toimijaverkoston kanssa visiollaan, että Suomesta tehdään maailman talousosaavin kansa vuoteen 2030 mennessä! 

Kyseessä ei ole tiukka puku päällä vedetty power point sulkeinen höystettynä vaikealla talousjargonilla, vaan energinen sekä inspiroiva avaus raha-asioihin nuorten esimerkein.

Luennon aikana keskitymme etenkin siihen, mistä tulemme ja mitkä asiat vaikuttavat siihen, miksi ajattelemme rahasta tänään niin kuin ajattelemme. Lisäksi kerron tarinoita erilaisista uravaihtoehdoista ja unelmaduunarin päivästä omasta näkökulmastani.

Koulutuksen tavoitteena onkin herättää nuori kiinnostumaan omasta taloudestaan käytännönläheisin esimerkein ja selkokielisesti ilmaistuna. Luennon jälkeen nuori myös oppii ymmärtämään sitä, että aina ei kannata vertailla itseään muihin, koska tulemme jokainen eri lähtökohdista. Luentoni vahvistaa luokkahenkeä, jossa arvostetaan tasa-arvoisuutta, vastuuntuntoa sekä omasta taloudesta huolehtimista. 

Täällä palautetta luennoistani!

Mietitkö seuraavia asioita:

 • Talousopetus on todella tärkeää, mutta en ole itse perehtynyt aiheeseen kovin paljoa

 • Olen huolissani nuorten velkaantumisesta ja rahankäytöstä

 • Miten toisin talousasiat esille, niin että nuoret jaksaisivat kuunnella ja keskittyä?

 • Voisinko saada nuoret kiinnostumaan oman talouden huolenpidosta?

 • Mistä löytyisi henkilö joka voisi omalla kokemuksellaan tuoda raha-asiat mielenkiintoisesti esille?

 • Haluaisin auttaa nuoria oppilaitani vastuullisiksi ja fiksuiksi rahankäytäjiksi

 • Haluaisin tuoda oppilailleni esille erilaisia uratarinoita, miten nuoret voivat löytää sen oman juttunsa

 • Kuinka motivoida yläkoulun taaksensa jättäviä kohti omia unelmiaan?

Hinnasto

Koulutus, suomeksi, on saatavilla kolmena eri versiona:

 • Live-luento koulullanne, 45min, alk. 97€* (SUOSITUIN)

 • Etäluento Teamsin välityksellä, 45min, alk. 257€

 • Videotallenne, 30min, määräajaksi käyttöön 117€

Luennon hinta (45min) 257€

*Jos haluat luennon jokaiselle luokallesi erikseen, yhden luennon hinta voi pudota jopa 97€:oon.

Varsinais-Suomen ulkopuolelle suuntautuviin koulutuksiin lisätään matkakustannukset alk. 30€

Hintaan lisätään arvonlisävero 24%

Maksu onnistuu verkko- tai sähköpostilaskulla.

Kouluttaja

Kouluttajana toimii unelmien saavuttamiseen erikoistunut talousvalmentaja Henri Hujala.

Missä koulutan?

Toimin pääosin Turun ja Etelä-Suomen alueella, mutta lähden mieluusti myös kiertelemään ympäri Suomea tärkeän asian vuoksi! :)

Takuu

Jos et ole 100% tyytyväinen koulutukseen, saat kaikki rahat takaisin!

Luennoitsijana unelmien saavuttamiseen erikoistunut talousvalmentaja 

Minulla, talousvalmentaja Henri Hujalalla, on yli 10-vuoden jatkuvan opiskelun tuoma kokemus oman talouden hallinnasta, sijoittamisesta, säästämisestä ja unelmien jahtaamisesta oman näköisen elämän avulla. Tälläkin hetkellä elän unelmaelämääni yrittäjänä ihmisiä auttaen. 

Keväällä 2021 suoritin Varsinais-Suomen alueella yläkouluissa Oma talous tutuksi-koulukiertuetta. Olen osana Suomen Pankin ja oikeusministeriön toimijaverkostoa, jonka visiona on saada Suomesta maailman talousosaavin kansa vuoteen 2030 mennessä.

Täällä koko tarinani siitä, miten päädyin yrittäjäksi!

Tästä pääset
tutustumaan lehtiarttikeleihin ja muiden medioiden sisältöön, jossa olen mukana.

Huju2 (13 of 52).jpg
School Notebook

Kenelle Oma talous tutuksi -koulutus sopii parhaiten?

Budjettihiiri Henri Hujalan koulutus sopii parhaiten yläkouluun oppilaanohjauksen tai yhteiskuntaopin tunnille, lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen tunneille, joissa käsitellään omaa taloutta. Tai vierailevaksi luennoitsijaksi muulle tunnille. 

Tämä soveltuu hieman muokattuna myös osaksi moniammatillista opetuspäivää, jossa nuoret pääsevät konkreettisesti tekemään omia taloudellisia päätöksiä.

Jos ette ole tyytyväisiä luentooni,
saatte kaikki rahanne takaisin!

Takuun edellytyksenä on vain reilu ja rehti avoimuus! Kertokaa kritiikkinne ja huono kokemuksenne suoraan ilman kiertelyä ja selittelyä, kirjallisesti, jolloin voin julkaista palautteenne nimenne kera muiden palautetta antaneiden joukossa.

Kokemuksia Henri Hujalan luennoista

Erityisen tärkeä yksityiskohta oli myös kierrevihkosi, johon olit  kerännyt tuloja ja menoja vuosikausia. Näin digiaikana oppilaiden on tärkeä huomata, miten paperinen kirjanpito auttaa oman talouden halllinnassa ja suunnittelussa.
 
On kyllä totta, kun sanotaan, että viestin perillemenossa 10 prosenttia tulee itse sanomasta ja 90 prosenttia esiintyjän/luennoitsijan karismasta, tyylistä, innostuneisuudesta ja uskottavuudesta. -Olet todella kovan luokan esiintyjä, joka pystyy vangitsemaan yleisönsä ja saamaan asian perille. On tässä yli 30 opetustyövuoden aikana nähty ja kuultu"toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos"-luennointia niin opettajien koulutustapahtumissa kuin oppilastilaisuuksissakin.
 
Voit olla varma, että jäät oppilaiden mieleen. Muistihan oma tyttärenikin Sofia sinut ja opetuksesi hymyhuulin vielä nyt, vaikka kävit Syvälahden kahdeksansille puhumassa viime keväänä 2021. Nyt yhdeksäsluokkalaisena hän seuraa sinua somessa ja ihasteli pirteää ja kiinnostavaa esitystäsi vielä puolen vuoden jälkeen.
 
Sinusta tulisi erinomainen poliitikko. Luontaiset puhujalahjasi, tilannetajusi ja älykkyytesi takaisivat menestyksen yhteisten asioiden hoidossa. Itse äänestäisin sinut ehdottomasti Arkadianmäelle, jos edustamasi puolue olisi sitten se oikea.) Politiikassakin  pärjäävät parhaiten luontevat ja aidot ihmiset, jotka uskovat sanomaansa ja itseensä.
 
Käyntisi Maunussa antoi niin paljon energiaa oppilailleni ja myös omaan opettajantyöhöni. Tätä työtä tehdään yksin nuorten kanssa luokassa. Täällä remontin keskellä, korona-ahdistuksessa, oli hienoa saada sinut vierailulle tärkeän talousopin kanssa. 

 

Riitta Korpinen, äidinkielen, yhteiskuntaopin ja historian lehtori. Maunun koulu, Rusko